Ali İhsan Nacak başarı hikayesini anlattı.
Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Kulübü, “Olympos Gelişim” adlı etkinlikle üniversite öğrencilerine ilham veren bir gün yaşattı.
Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Kulübü’nün düzenlemiş olduğu etkinlik Prof. Dr. Baki Komsuoğlu Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Sektör liderlerinin konuşmaları, bireysel başarı hikayeleri, eğlenceli konserler ve fuaye alanında çeşitli etkinliklerin gerçekleştiği ve konsepti “gelişim” olan etkinlik Kocaeli Üniversitesi öğrencilerinin yüksek katılımı ile iki gün sürdü.
Etkinliğe ilk gün Rifis Makina Genel Müdürü Ali İhsan Nacak, DARGEB Derneği’nden Yaren Özdemir ve Yavuz Mert Arslan, İç Mimar Ayşe Senem Göral katıldı. Etkinlik sonunda ünlü rock grubu Skapova akustik konser verdi.
Etkinlikte Rifis Makina, TUSAŞ, Roketsan, Dargeb, ve Siberay gibi sektör lideri firmalardan gelen konuşmacılar, öğrencilere sektörel gelişmeleri ve kariyer fırsatlarını detaylı bir şekilde aktardı. Katılımcılar, konuşmacılara sorular yöneltip, interaktif bir deneyim yaşadılar. Ayrıca fuaye alanında, firmalardan gelen ekipler stant açarak öğrencilere firma tanıtımları ve soru cevap seansları ile bilgi aktarımında bulundu. Bireysel başarı hikayeleriyle öne çıkan etkinlikte ESPOR koçu Melih Serkan Kaya ve iç mimar Ayşe Senem Göral, kendi deneyimlerini paylaşarak öğrencilere kariyer yolculuklarında ilham verdi.
Gün boyunca devam eden etkinlikte, Skapova Müzik Grubu ve Fabrika Müzik Ekibi’nin enerjik konserleriyle öğrenciler hem eğlenceli anılar biriktirdiler hem de müzikle dolu bir gün geçirdiler.
Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Kulübü’nün düzenlediği “Olympos Gelişim” etkinliği, öğrencilere sadece sektörel değil, aynı zamanda eğlence dolu bir deneyim sunarak öğrencilerin ilgisini çekmeyi hedefledi.
Olimpos Gelişim Etkinliği kapsamında konuşma yapan Rifis Makina Genel Müdürü Ali İhsan Nacak, öğrencilerin sorularını da cevapladı.
Ali İhsan Nacak, konuşmasında öncelikle Rifis Makina hakkında bilgiler verdi:
“Rifis makina, Alman ortaklı bir imalat firması. 2007 yılından beri Türkiye’de imalat yapıyoruz. Firmanın diğer ortağı Alman arkadaşım Harry Fischer, Almanya’da 90 yıllık bir firmanın 3. jenerasyondan sahibi. Birebir dostluklarımızla devam eden bir ortaklığımız var. Farklı düşünceleri, farklı yaşantıları, farklı anlayışları olan iki toplumdan iki insan olarak bir birliktelik oluştururken birbirlerinin pozitif, artı yönlerini kullanmak ayrı bir deneyim. Yani orada egolarınızı öne çıkarmamanız gerekiyor. Şu anda 85 kişiyle imalat yapan ağırlıklı Almanya’da olmak üzere sanayi işi yapıyoruz. Türkiye’de ise bazı uçak parçaları ile dünyada 88 yıllık, Türkiye’de 17 yıllık tecrübemizle endüstriyel metal parçaları üretiyoruz.”
Teknolojideki yenilikleri takip etmek ve uygulamak konusunda şirket stratejisini öğrencilerle paylaşan Ali İhsan Nacak, Üniversite öğrencilerinin sorularına da yanıt verdi:
Teknolojideki yenilikleri takip etmek ve uygulamak konusunda şirketinizin stratejisi nedir?
“Yurtiçi ve yurtdışı fuarlara hem katılımcı hem ziyaretçi olarak katılıyoruz. Almanya, İsviçre’ye firma ziyaretleri yapıyoruz. Makaleleri, dergileri takip ediyoruz. Yeni teknolojileri görüyoruz, Çalışmamıza kolaylık sağlayacak her yeni sisteme açığız. Mühendis kadromuz genç arkadaşlardan oluşuyor. Onlarla beyin fırtınaları, birlikte düşünce sentezleri yapıyoruz.”
Şirketinizde yapılan mekanik çalışmalarda hangi programı kullanıyorsunuz?
Formika SQL dediğimiz imalatın kontrol edildiği bir program kullanıyoruz. Almanya’dan satın aldık. Bizim için tasarlanmış bir program oldu. Bütün satın alma, iş akış şemasının olduğu bölümü olan muhasebeye kadar giden bütün prosesleri içeren kontrol edebildiğimiz bir sistemimiz var.
Örneğin bize bir müşteri bir sipariş geçtiği zaman teknik resmiyle, bilgisiyle bizim kayıtlarımıza geçiyor. Yıllar sonra 20 -30 yıl sonra bile müşteri ben size şu parçayı yaptırmıştım dediğinde arşivimizden o parçaya ait bilgilere hızla ulaşabiliyoruz. Hangi operatörümüz bu parçayı imal etti, hangi makinada yapıldı, ona ait uçları kimden kullandık, ham maddesini kimden aldık, müşteriye kaça sattık bütün bu bilgileri görebiliyoruz. Bizim mesleğimiz biraz da hesap verme işi arkadaşlar. Yaptığınız ürünlerle aslında topluma bir şekilde sorumlusunuz. Bu sorumluluk neticesinde bir gün bir sorunla karşılaştığınız zaman bu nasıl oldu, nereden kaynaklandı sorusunun cevabını verebilmemiz lazım.
Eğer böyle bir sisteminiz yoksa bu cevapları vermek çok kolay değil. Yani 10 sene 20 sene önce yaptığınız bir parçanın hatasının neden olduğunu bulabilmek için böyle bir sisteme ihtiyacınız var.
Çalışanların eğitimi ve gelişimi konusundaki yaklaşımınız nedir?
Şu anda bile Rifis’de yürüyen geometri tolerans eğitimimiz var. Eğitimleri çok sıkı takip ediyoruz. İnsan Kaynakları Departmanı üzerinden takip ediliyor. Gerekli üniversitelerle, sizle tanışmama vesile olduğu gibi akademik alanlarla da işbirliklerimiz, iletişimimiz var.